Obklady do kuchyne – ako vybrať podľa veľkosti a materiálu

Dá sa povedať, že kuchyňa je tým najviac namáhaným miestom v celom byte alebo dome. Trávime tam množstvo času a občas sa nám niečo zamastí, zašpiní alebo zničí. Je dôležité, aby boli v celej kuchyni použité kvalitné materiály, tak zabezpečíte jej životnosť. V dnešnom článku sa budeme venovať obkladu do kuchyne, konkrétne tomu, ako si vybrať zo širokého sortimentu veľkostí a materiálov. Totiž, nie všetko je úplne praktické a pri kuchyni je dôležité, aby sa vám obklad hneď nezničil alebo aby ste ho nemuseli neustále čistiť.

Obklady do kuchyne – ako vybrať podľa veľkosti a materiálu (Foto: unsplash.com)

Dostupné materiály

Najčastejšie používaným materiálom na obklady je práve kameň. Ten je určený hlavne pre ľudí, ktorí majú radi klasický vzhľad a niečo, čo je rokmi overené. Jednoducho, keď si vyberiete kamenný obklad, tak je to stávka na istotu. Ak radi experimentujete, tak môžete zvoliť napríklad nerezový obklad. Výhodou je jeho netradičný vzhľad a dlhá životnosť. No ako všetci vieme, o nerez je potrebné sa starať, pretože na tom vidno každú jednu kvapku a fľak.

Na výber je aj obklad z kaleného skla, čo sa u nás ešte moc neuchytilo. Dobre sa umýva, odolá vysokým teplotám a je pevné. Do kuchyne niektorí zvolia laminátovú dosku na stenu, kvôli jednoduchej údržbe a rýchlej vymeniteľnosti.

Výber podľa veľkosti obkladu

Všetky druhy obkladačiek je možné rozdeliť do troch základných skupín – najmenšie (mozaiky, ktoré sú nadčasové, kreatívne a zaujímavé), klasické, štvorcové obkladačky s dĺžkou strany 10, 15 alebo 20 centimetrov. Treťou skupinou sú moderné obkladačky, ktoré majú najväčšie rozmery (najdlhšia strana máva 60 centimetrov). Výhodou je minimálne využitie špárovania.

A aké môžete zvoliť špárovanie? Záleží na vzhľade, no aj na funkčnosti. Špárovacia hmota sa dá zohnať v rôznych farbách – môže byť kontrastná ku obkladu alebo bude s obkladom splývať. Zakladajte si hlavne na vysokej kvalite a aby nemala saciu schopnosť, pretože to skráti jej životnosť.