Kuchyňa v štýle Provence: Romantická večera pre dvoch aj štýlová hostina pre priateľov

Pustite do svojho domova vôňu levanduľových polí, slaného morského vzduchu a vína. Francúzski vidiečania v oblasti Provence si vedia užívať každú chvíľu a odráža sa to aj na ich štýle bývania. Či už budete pripravovať ľahkú večeru pre svoju lásku, alebo opulentný večierok plný smiechu a delikates, táto kuchyňa vždy zanechá skvelý dojem. Nechajte sa inšpirovať, ako jednoducho dosiahnuť kuchyne a jedálne v ležérnom prímorskom štýle.

Aký nábytok a dekorácie sa hodí do francúzskej kuchyne a jedálne:

  • nábytok s bielou patinou a v pastelových farbách
  • drevený masívny stôl
  • stolička s kvetinovým sedákom
  • dobový príborník
  • servírovacia doštička na syr
  • sklenená karafa na víno

Ako na rustikálny štýl s vôňou levandule

Tajomstvo štýlu Provence je v jeho nedbalej elegancii. Všetko vybavenie v kuchyni aj jedálni by malo navodzovať dojem, ako že sa u vás ocitlo vlastne náhodou, a napriek tomu to ide skvele dohromady. Bez zložitého premýšľania. Aj keď ste samozrejme plánovali každý detail až po drobnú soľničku na stole. Začnite sa obzerať po nábytku s patinou. Stoličky a stoly by mali vyzerať, ako keby ich vysušovalo slniečko. Voľte teda bielu a krémovú farbu. Nesmie chýbať pastelovo žltá, fialová a zelená. To sú farby slnka a trsov levandule.

Francúzska jedáleň je zariadená jednoducho a funkčne. Vytúženú atmosféru jej dodáva rafinovane zvolená dekorácia. Skúste napríklad dobové príborníky, lampy a svietniky. Kohút je symbol vidieka aj celého Francúzska. Jeho motív sa na hodinách a vankúšoch objavuje rovnako často ako drobné vtáčiky a kvety. Drevený nábytok doplňte kovovým stojanom na obrúsky či prúteným košíkom. Skvelú službu vám urobia rustikálne chlebníky a valčeky na cesto. To nevadí, že neviete piecť. Rovnako si jeden s pýchou vystavte na komode.

Jedáleň v štýle Provence ľahko vytvoríte romantickým nábytkom s patinou
Jedáleň v štýle Provence ľahko vytvoríte romantickým nábytkom s patinou (Foto: PR)

Stôl z masívneho dreva, ktorý bude držať rodinu pohromade

Stôl je srdcom kuchyne, jedálne aj celého domu. Schádza sa okolo neho rodina a pozývate k nemu svojich priateľov. Preto by nemal byť malý ani vratký. Vyberte si stôl z masívneho dreva, ktorý vám poslúži po celý deň. Ráno si pri ňom vychutnáte šálku čerstvej kávy a croissant. Večer zase ustojí zapálené búchanie pohármi, keď budete s priateľmi vášnivo debatovať o politike.

Stolička musí byť predovšetkým pohodlná. Akonáhle sa na nej začnú vaši priatelia krútiť a nepokojne sedieť, alebo ak bude dokonca vŕzgať, večierok sa rýchlo uchýli ku koncu. Zároveň nesmie byť príliš mäkká, aby boli hostia neustále v strehu urobiť nejaký ten bonmot. Vyberte si stoličku s bielou patinou a pevným sedákom, na ktorý pridáte nadýchaný vankúšik s motívom levandule.

Nonšalantné prestieranie a stolovanie

Mať všetko riady a poháre zladené, to je pre Francúza módna samovražda. Diktovaný jednotný štýl je pre tých, ktorí nemajú vlastnú fantáziu. Skúste skombinovať luxusné poháre na víno s kvetovanými taniermi z blšieho trhu. Potom ešte pár pestrofarebných pohárov a docielili ste francúzsku nedbalú eleganciu.

Kovové dekorácie, prútené košíky a zmes luxusných a lacných doplnkov spolu skvelo ladia
Kovové dekorácie, prútené košíky a zmes luxusných a lacných doplnkov spolu skvelo ladia (Foto: PR)

Pravý Francúz vedel rozpoznať dobré víno ešte skôr, než sa naučil chodiť. Víno to je národný poklad a jeho degustácia posvätná ceremónia. Ale pozor, Francúzi k vínu dlho nečuchajú ani prehnane nekrútia pohárom. Nepotrebujú dávať najavo, že vínu rozumejú. Skúste to tiež a pozvite priateľov na malú ochutnávku. Víno podávajte zásadne v sklenenej karafe. Po ruke majte štýlový otvárač a dekantovací lievik. Ak chcete vyzerať ako skutoční znalci, rovno si zaobstarajte dekantér na víno, s ktorým zážitok z hostiny ešte umocníte.

Predstavte si ako hosťom na servírovacej doske krájate vyzretý syr a oni k tomu ešte lámu teplú chrumkavú bagetku. Všetci sa bavia, švitoria a ochutnávajú. To je kúzlo stolovania po francúzsky. Aby ste tejto atmosféry docielili, nemusíte byť žiadni veľkí kuchári. Kúpte si pár väčších kastrólov a panvíc, v ktorých pripravíte pre hostí pečené kurča alebo mušle. Vtip je v tom, že všetko len nahádžeme do hrnca a necháte ich nasávať vôňu korenia a byliniek. Nakoniec budú tak hladní a ovínení, že vás budú zbožňovať za akýkoľvek pokrm.

servírovacia doštička na syr vás zachráni v momente, keď trávite čas radšej s priateľmi pri stole ako pri sporáku v kuchyni
servírovacia doštička na syr vás zachráni v momente, keď trávite čas radšej s priateľmi pri stole ako pri sporáku v kuchyni (Foto: PR)

Text:PR